RAVE (1980-2000)

8 - 18 JUNI 2017

Ordet rave stammer fra de ville festene som fant sted i London på 50-tallet. Videre ble ordet brukt for å beskrive ville fester generelt, og senere, på 80-tallet, ble det assosiert med den elektroniske musikken som vokste frem. Rave ble som en subkultur som vokste ut ifra acid house og techno musikken og deres miljø. ”Raveparties” blir ofte linket med ecstasy og LSD bruk og design og musikk reflekterer dette.

Selve design stilen vokste ut fra amatør designere som lagde plakater til rave fester og den allerede eksisterende psykadelia kulturen. Neon, krasse farger, store og kraftige skrifter (man kan lese uansett hvor ”ute” man er), sterke kontraster og ”fremtids” teknologi er kjennetegn. Referanser til syretripping, høyteknologi, astrologi og romferd er ofte brukt som grafiske elementer og grafikk. Smileyen ble adoptert av ravekulturen også, som en vink til ecstasy og generell dopbruk.

Photoshop har også hatt en stor påvirkning på rave stilen da det kom ut i 1990. Med Photoshop kom det helt nye måter å lage grafisk materiale som revolusjonerte design for alltid. Mye 3d grafikk og lignende ble brukt for å skape assosiasjoner til det elektroniske og futuristiske ved musikksjangeren.

Stilen ble ganske populær på 90-tallet og begynte å ta steget inn i magasiner, mote og reklame for å kunne appellere til ungdommen.