DEKONSTRUKSJONISME (1960-2000)

28 MAI - 6 JUNI 2017

Dekonstruksjonisme var en grafisk design-epoke som startet på 1960-tallet, der ikke-designere uvitende om regler for hvordan ting egentlig skal se ut begynte å lage grafisk design. De var ofte selv-lært, og de var veldig effektive i måten de skapte ting uten forarbeid. Dette var en epoke som gikk under post-modernismen.

I 1970-tallet og tidlig 1980-tall valgte grafisk designere som tidligere var assosiert med punk-rock og bryte alle regler og skape kaos i sitt design, som en nærmest demonstrasjon mot det profesjonelle grafiske designet. Jamie Reid var en nøkkelfigur i denne “demonstrasjonen”, og han har laget kjente produkter, som f.eks. Albumcoveret “God Save The Queen” til Sex Pistols.

Andre grafiske designere som utnyttet denne stil-epoken var David Carson, grafisk designer og art director til musikkmagasinet Ray Gun. I dette magasinet ser man tydelig at Carson hadde stor innflytelse fra Deconstruction-epoken. Magasinet ble først publisert på 90-tallet, og gjorde derfor Deconstruction “nytt” igjen og mange grafisk designere slengte seg på.

Bryting av reglene, følelsen av at alt bare er gjort i en fort fei, “stygg” typografi og rett og slett kaos er noe av det som kjennetegner Dekonstruksjonisme.

JAMIE REID

DAVID CARSON